Vassfjellet | Melhus og på Hølonda | Flå, Horg og Støren | Å Forkynne Guds storverk | Ingen kjenner dagen.| Sant menneske, sunt vidsyn
Forskerne i FNs klimapanel har sagt at vi har ti år på oss til å legge om livsstilen slik at vi slipper ut betydelig mindre CO2, og på den måten forhindrer en ødeleggende miljøkrise. Vi utfordres til å leve mer enkelt og med større respekt for naturen. Vi utfordres til å gå litt ned i levestandard. Vi kan godt si at vi utfordres til å kjempe en klimakamp. Det ønsker vi i kirken å ta på alvor. Vi ønsker å gjøre det vi kan for å få så mange som mulig med på en historisk viktig dugnad. Derfor har hver av turene i boka minst ett tema til ettertanke. Det setter fokus på en eller flere sider ved miljøkampen som turmålet er med på å framheve.
Dersom vi i tillegg til å bli glad i naturen, også får en sans for Guds nærvær i den, får vi en ekstra god motivasjon for å ville ta vare på den. Til alle tider har mennesker søkt etter spor av Gud i naturen. Særlig ved særegne naturfenomener som kilder, huler, steiner, store trær eller fjelltopper, har mange følt at de guddommelige kreftene er spesielt virksomme. De har oppsøkt disse stedene til bestemte tider, kanskje laget sine altere der, i alle fall tilbedt sin Gud der. Man har trodd at hele skaperverket er fylt av Guds nærvær, men også at på disse særegne stedene er han spesielt nær. Noen av disse stedene har fått navn etter kirker eller hellige personer, andre har det ikke.
Jeg tror at en slik ærefrykt for naturen er viktig i våre dager. Vi utfordres til å kjempe en kamp for å redde jorden fra en klimakrise. Da kan det inspirere oss til innsats å tro at det er Guds gode verden vi kjemper for å bevare, den som dufter av hans hellighet og nærvær. Naturen er mer enn råvarer som vi kan forbruke. Den er Guds verden som er fylt av hans nærvær. Dermed har jeg et håp om at turene kan bidra til at vi får en nødvendig ydmykhet overfor naturen som kan motivere oss til å ta vare på den.
Noen av turmålene i boka bærer navn på grunn av et slikt gudsnærvær. Det gjelder særlig den hellige kilden på St. Olavs-knippen, men også de to steinkirkene. Når det gjelder fjelltopper, har mennesker alltid følt at man er ekstra nær Gud når man er kommet til det høyeste punktet i nærmiljøet. Derfor går avslutningsturen til Elshøgda, det høyeste fjellet i Støren, som av mange grunner kan være et gudssymbol. Samtidig er det slik at vi kan ane sporene etter Gud overalt i naturen. Derfor har jeg i kapittel 6 skrevet om hvordan vi på turene kan se etter dem hele tiden.
Dette er den tredje boka med turforslag som jeg gir ut. Den første boka, 14 pilegrimsturer i Vassfjellet, ble utgitt høsten 2006, og den andre, 14 pilegrimsturer langs gamle veifar i Melhus og på Hølonda, ble utgitt våren 2008. Med denne tredje boka blir hele kommunen dekket av turbeskrivelser, og Støren blir også trukket inn. Grunnen til at Flå bare er representert med fire turer (se side 40-43 for den fjerde turen), er at jeg allerede har kommet med tre turforslag i Flå i boka om Vassfjellet.
Hvordan kan boka brukes?
Denne boka kan brukes på tre måter som kan utfylle hverandre:
1. Den kan brukes som ei vanlig turbok
Hovedteksten i boka inneholder vanlige turbeskrivelser mot særegne turmål, og den tar med seg kulturelt interessante opplysninger underveis. Den vil gi hjelp til å komme seg ut til nye steder, og bli litt klokere på hva som særpreger disse stedene. Flere av turene kan både forlenges og suppleres, og boka gir tips om det også.
2. Den kan brukes til å få inspirasjon i miljøkampen
Den som får øynene opp for de store verdiene vi har i nærmiljøet, blir mer motivert for å ville verne om dem. Derfor har hver av turene minst et tema til ettertanke knyttet til seg. Disse temaene knytter an til det som er særegent for stedet, og vil inspirere til innsats i miljøkampen.
Jeg har kalt den første og siste turen for programturer. Det er fordi jeg synes disse turmålene setter miljøkampen inn i en bred sammenheng på en ekstra fin måte. Jeg anbefaler derfor alle å lese om dem, uansett om man går turene eller ikke. Jeg har også valgt å avslutte hvert turkapittel med et turmål som kan minne oss om Guds nærvær på en spesiell måte: Turene i Flå avsluttes med en tur til Brungkirka, turene i Horg avslutttes med turer til St Olavs knippen og Steinkirka, mens turene i Støren avsluttes med en tur til Elshøgda. Dessuten er det slik at de siste tre turene i boka, går til tre ulike vardebrenningsåser i Støren. I gammel tid tente man ild på vardene når bygdefolket skulle kalles sammen til forsvar mot fiender. I vår tid kan vi tenke oss at ilden er tent på disse toppene for å kalle oss til innsats mot de ”fiendene” som truer skaperverket.
Noen vil kanskje savne helt praktiske tips til hvordan man skal ta klimakampen mer på alvor. De finnes det få av i denne boka. Den er skrevet for å gi inspirasjon, ikke for å gi detaljerte forslag til handling. Slike forslag
kan man finne andre steder, blant annet på www.klimaklubben.no, hvor man også kan gå gjennom en test for å kartlegge sine klimavaner. Noen vil kanskje savne et mer helhetlig perspektiv på klimautfordringene. I denne boka blir det bare korte
eksempler. Det helhetlige kan man lese andre steder, f.eks. i den lettfattelige boka av Siri Kalvig og Ellen Viste: Himmel og hav. Om klimaendringer i Norge og verden, Oslo 2007. Den er oversiktilig i det naturvitenskapelige og klok i utfordringene.