Vassfjellet | Melhus og på Hølonda | Flå, Horg og Støren | Å Forkynne Guds storverk | Ingen kjenner dagen.| Sant menneske, sunt vidsyn
Tur 3: Til Undurshauglia:
Ottar Flaten var med på fellesturen vi hadde her, og han har på oppfordring sendt meg følgende opplysninger om den dammen som beskrives øverst s 24:
”Jeg har snakket med Kåre Kattmo på Haugen gård (som ligger der veien ned til Rødde tar av) angående denne dammen: Det var "Heimdal Vannverk" som bygde dammen sist på 1940 eller først på 1950- tallet. Rørledningen fra den ble ført til Svarttjønn i Våttåsen ( den ligger på venstre side på vei opp til Skjøla ) Men vanntrykket ble for dårlig da dammen lå for lavt i forhold til Svarttjønna. Senere ble ledningen trukket opp til Damtjønna.”
Ellers har Rødde-folket et eget navn på utsiktsstedet t i Undurshauglia som turen går til: De kaller den Solruns plass, etter Solrun Jakobsen fra Rødde gård som har lagt til rette med trimboks her oppe.
Tur 6: Til Vassfjelltoppen:
Det er mye mer å si om sagnene rundt Sølvskakkeltjønna enn det som fikk plass i boka.
Ola Storhaugen skriver for eksempel i en mail: "Mor mi, Klara Storhaugen f. 1894, har fortalt meg dette om Sølvskakkeltjønna i Vassfjellet: Ein rikann skulle ha kjørt seg ned i tjønna med slede. Dermed forsvann også skoklane, dvs. den delen som festa skjekene til sleden. Desse skoklane var i dettre tilfelle laga av sølv. Sagnet seier at dersom ein søskenflokk på 7 brør prøver seg ei sankthansnatt så skal dei kunne greie å få opp sølvskaklane, eller - skoklane, men da må dei ikkje snakke under redningsarbeidet. Så var det ein gong 7 brør som prøvde seg på dette ei sankthansnatt. Dei kom så langt at dei hadde fått sølvet opp i vass-skorpa. Men da greidde den yngste ikkje å halde seg lenger, så han ropte: "No har vi det"! Dermed for skatten ut i vatnet att, og denne familien kunne da ikkje prøve seg fleire gong.
Sivert E. Skottvoll, derimot, mener at navnet kan komme fra "Skvakkel" som betyr småbølge. Når sola skinner i småbølgene på tjønna, kan det se ut som det er drysset sølv over tjønna.
Vassfjellmasta er 196 meter høy! I boka skriver jeg at Vassfjellmasta er 210 meter høy, fordi jeg stolte på opplysningene bak på Vassfjellkartet. Senere møtte jeg på en som hadde vært med på å anlegge masta, og han mente det var for høyt. Den 30 mai 2++7 ble toppen av masta byttet ut med nye deler, så nå er den korrekte høyden på masta 196 meter.