Vassfjellet | Melhus og på Hølonda | Flå, Horg og Støren | Å Forkynne Guds storverk | Ingen kjenner dagen.| Sant menneske, sunt vidsyn

14 pilegrimsturer i Vassfjellet

Snøfugl forlag, Melhus 2006

Tips: Jeg har lagt et omslag av kontaktpapir rundt min bok, slik at boka skal tåle mer når jeg har den med på tur!

Det er nå arrangert pilegirmsturer både fra Skjøla (i oktober, tur 3) og fra Kvål (29 mars, tur 8). På begge var det ca 40 deltagere, og vi hadde fine turer.

Neste tur blir til høsten en gang, antakelig tur 10: Ølvtjønna rundt. Reaksjoner fra turgåere eller nye opplysninger finnes for tur 3: og tur 6. 10 siders opplegg for pilegrimsturer på ski finnes her. Nye opplegg for pilegrimsturer langs pilegrimsleia i Melhus: (Ingen nye turer foreløpig)


Kort omtale av boka.


Dette skriver forlaget i sin presseomtale:

Prest i Melhus, Kjell Arne Morland, har skrevet bok om turstier i Trondheim og Melhus' nærområder. "14 pilegrimsturer i Vassfjellet" er tittelen på håndboka, som skal friste folk ut på tur og samtidig gi vandringen et innhold med kunnskap om historie og landskap langs veien, og oppfordre til refleksjon og ettertanke på ferden.
– Vi er mange som synes det er fint å gå på tur i den flotte naturen vi har rundt oss her i landet. Det gir helse og en fin opplevelse av velvære! Vi er også mange som tror at det må stå en Skaper bak alt det vi ser rundt oss, skriver forfatteren i innledningen.

Boka vil være til dobbel hjelp for alle som liker å gå på tur. For det første vil den være en turguide til ulike steder i Vassfjellet som er interessant på grunn av naturfenomener eller historiske forhold. Vassfjellet er fullt av slike spennende steder! Derfor består mesteparten av boka av veibeskrivelser til målene og historiske opplysninger som øker utbyttet ved å komme fram. For det andre vil den gi hjelp til kristen ettertanke på turen. Det skjer ved at små betraktninger kan leses underveis, og for dem som ønsker det, ved at man kan utføre enkle symbolhandlinger med stein, kvist og vann. Boka inneholder kartutsnitt over alle turene. Likevel anbefales det sterkt at man skaffer seg gratiskartet På tur i Vassfjellet som er gitt ut av Trondheimsregionens friluftsråd. Det vil være en god støtte ved siden av det som står i boka. Forfatteren er kapellan i Melhus, der han har vært siden 1995. Han er 51 år gammel og en ivrig turgåer. Bildescanning og ombrekking av boka er utført av Knut Morland. Utgivelsen av “14 pilegrimsturer i Vassfjellet” er støttet av SpareBank1 Midt-Norge.

Kjell Arne Morland: 14 pilegrimsturer i Vassfjellet
128 sider,
Kr. 140,–
Snøfugl 2006Dette skrev Trønderbladet på internett:

14 fine turer i Vassfjellet
Enten du tilnærmer deg Kjell Arne Morlands vassfjellbok som turgåer, historisk interessert eller som en søkende kristen, finner du gullkorn i den hendige boka.

Hendig bok: Melhuspresten Kjell Arne Morland har skrevet en informativ og interessant turbok med forslag til 14 fine turer i Vassfjellet. Et undervurdert turområde ifølge forfatteren.

Melhuspresten Kjell Arne Morland er en mann som liker seg i skog og mark. Han har i mange år vært en ivrig turorienterer, og sjøl om vårt trønderske landskap kanskje ikke er det samme som det han er vant med heime fra «Haugalandet», det vil si Haugesund, så er det neppe mange lokale som har vandret flere stier i Melhus enn Kjell Arne, som beskriver seg sjøl som en nysgjerrig innflytter.

Nå har han «begått» bokstavelig talt en hendig bok der han beskriver 14 fine turer i Vassfjellet. Sjøl kaller han det pilegrimsturer i Vassfjellet, men presiserer at med Vassfjellet som er så utrolig rikt både på fint turterreng og spennende historiske steder, er det så mange måter en kan tilnærme seg fjellet på.

- Vassfjellet er undervurdert som turområde av folk flest, mener forfatteren av boka som minner om naturfenomener og historie i skjønn forening. Det kan være nok å nevne helleristninger fra bronsealderen, spor etter gruvevirksomhet for ikke å snakke om Evenstjønna (Øyvindstjønna) der det sto kapell i middelalderen ved en hellig kilde.