Dåp og dåpsopplæring | Å være en kristen | Kan vi stole på Det Nye Testementet?| Vigsel og samliv

TIPS TIL KRISTEN PÅVIRKNING
FOR TO-ÅRINGEN

Nysgjerrighet på livet.
Det er spennende å følge utviklingen til barna i denne fasen av livet. De behersker språket bedre, og de forstår mange flere ord enn dem de selv klarer å bruke. Dermed kan de finne fram i verden på en helt ny måte, og lære seg å forstå mye som de ikke kunne forstå før. Det naturlige er at barna har en umettelig nysgjerrighet på livet.

De er nysgjerrige ikke bare på det som de opplever rundt seg. De liker gjerne å se i bøker, særlig dersom de får sitte trygt og godt i et fang og bli lest for. De får sitt eget sted i bokhylla der det bare er deres bøker som står, og det lærer de fort hvor er! De liker også å høre musikk og sanger fra kassetter og CD-anlegg, og får etter hvert også sine egne kassetter/CD-er.

Fint med kristne bøker.
Det viktigste vi kan gjøre for den kristne oppdragelsen i de neste årene, er å få i hus bøker med kristent innhold, og kassetter/CD-er med kristne sanger. Nå begynner dere å bygge opp et lite bibliotek av bøker som vil påvirke ungene deres de neste årene. Det begynner med enkle billedbøker, og fortsetter med bøker som har mer og mer tekst i forhold til bildene. De fleste får barna i gaver, men noen kjøper dere selv.

Det er viktig å sørge for at det midt blant alle fine bøker om kyr og traktorer, om Knerten og Pippi, også finnes bøker med bibelfortellinger. Det er flott når det er naturlig for ungene å velge ei billedbok med en bibelfortelling fra bokhylla, løpe til far eller mor og si: Les for meg!

Dette er kvalitetstid sammen med ungene våre, selv når vi leser samme boka for tiende gang på kort tid! Dette er tid vi bruker sammen med ungene våre uansett, så hvorfor ikke bruke noe av den på å gjøre ungene kjent med bibelfortellinger og kristent liv? Det er fint også for besteforeldre å bruke tid sammen med barnebarn på denne måten.

Mange foreldre føler på at de ikke er kristne nok til å kunne gi en kristen oppdragelse. Men uansett hvor usikker man er på sin egen tro, kan alle fortelle bibelhistoriene! Alle kan skaffe i hus enkle billedbøker når ungene er små, ofte med en fortelling i hver bok med store bilder til. Lese dem om og om igjen slik at barna kan dem skikkelig. Alle kan skaffe seg en barnebibel når barna blir 5-6 år, og lese hele den store fortellingen i sin sammenheng, fra skapelsen til Abraham, til David, til Jesus og helt fram til synet av den nye jord! Alle kan vi fortelle barna våre. Vi trenger ikke forklare. Barn elsker fortellinger! Det er så mye spennende å leve seg inn i! Forskere har til og med sagt: Det er bibelfortellingene som gir forutsetningen for all annen kristen forståelse!

Forfatteren Jens Bjørneboe, som var kritisk til kirken, har skrevet: «Hvis man tar bibelhistorien fra et menneske, tar man halve hans barndom fra ham». Ingen ønsker å ta halve barndommen fra barna sine. La oss fortelle dem bibelfortellingene, både fordi de liker det, og fordi fortellingene i seg selv gir dem en kristen plattform å stå på i det voksne livet!

Fint med kristne sanger!
Barn liker også å bli sunget for. De er ikke lenger avhengige av at foreldrene liker å synge, for vi har fått tekniske hjelpemidler som kassettspiller og CD-anlegg. De siste tiårene er det blitt skrevet mange fine kristne sanger som passer for barn. Ikke bare moralistiske sanger, men glade sanger, og sanger som formidler trygghet. De finnes i egne barnesangbøker. De er også gitt ut på kassetter og CD´er. Alle barnefamilier har utstyr til å spille dem.

I dag kan barn drive dåpsopplæring på seg selv: De kan sette på kassettspilleren, høre sanger de liker om og om igjen - til de lærer dem utenat og synger i bilen eller på tur. Nye tider åpner for nye muligheter. Sanger som læres utenat, griper dypere ned i oss mennesker, og preger oss mer enn det vi bare hører.

Tripp-trapp – en dåpsklubb for barn.
Det er mange måter å skaffe seg kristne bøker og kassetter på. En måte er å ønske seg det fra fadderne til dåpsdagene. En annen måte er selv å oppsøke butikker med godt utvalg. Her i Melhus er utvalget lite, så det svarer seg å dra til Trondheim, til Bok og Media, som i 2005 ligger i Sommerveita like nord for Torget med Olav Trygvason-statuen, i smuget bak Edwis-leketøysbutikken.

Men det aller enkleste er å melde ungen inn i dåpsklubben Tripp-trapp. Der får dere tilbud om en bok-/musikk pakke to-tre ganger i året til en overkommelig pris, og der får dere oversikt over andre tilbud som også finnes. Det er ti dagers avbestillingsfrist dersom man ikke ønsker tilsendt den pakken som er beregnet på unger i deres alder. Se brosjyre dere fikk ved dåpen, eller tilsendt i to-årshilsenen. Eller besøk http://iko-forlaget.no/tripp/trip.html. Meld barnet inn så snart som mulig. De bøkene vi trenger er allerede skrevet, og kassettene er allerede spilt inn. Det gjelder bare å få dem i hus! På denne måten får dere en grunnstamme av bøker som også varer til de neste ungene dere måtte få.

Dåpsdagen.
En to-åring er begynt å bli klar over hva som er ”mitt”. Han eller hun har også opplevd to-årsdagen som en dag da han var i sentrum og fikk gaver. Det opplevdes svært godt. På tilsvarende vis kan vi gjøre dåpsdagen til en dag der to-åringen er i sentrum. Det skal ikke så mye til:
- Vi kan tenne et lys, og når vi tenner det, kan vi si: ”Jesus er verdens lys. Den som følger ham, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys” (Joh 8,12).
- Vi kan vise bilder eller video fra dåpen, barna liker å se seg selv på bilder.
Vi kan fra 3-4 års alder la ungene velge hva de vil ha til middag.

Kirkebesøk?
Dersom det er naturlig for dere, er det fint å starte så tidlig som mulig med å ta barnet med i kirken, slik at det blir vant til stemningen og det som skjer der. Vi anbefaler det i alle fall fra 4-års-alderen av, og har derfor skrevet om dette i kapitlet om 4-åringen. Det hender ofte at to-åringer blir tatt med i kirke for første gang, for eksempel dersom noen i familien har barnedåp. Da kan det svare seg å tyvtitte på de rådene vi gir om det å ha med små barn til kirke. Jo bedre forberedt dere er, jo bedre opplevelse blir det for ungen deres!